Domaine Sébastien Riffault / Sébastien Riffault

Sébastien Riffault, een jonge wijnbouwer, een oude bekende voor ons! Sébastien nam enkele jaren geleden de fakkel stap voor stap over van zijn vader. De ommekeer was intens en gedurfd. Zijn vader zweeg en zag na een tijd dat het goed was. Idd., de expressie van de huidige wijn staat haaks tegenover de Sancerre die vader Riffault produceerde.


De wijngaard: het "mennen" van het trekpaard kent nog maar weinig geheimen voor de jonge wijnbouwer. Het wordt ingezet voor elk type van grondbewerking. Wortelversterkende en fotosynthese genererende biodynamische applicaties worden wanneer nodig toegepast. Korte snoei, ontknoppen van ongewenste scheuten zijn eveneens klassieke praktijken.


Oogsten: gemiddeld wordt er bij Riffault 2 tot 3 weken later dan normaal voor de appellatie handmatig geoogst. Vrijwel altijd worden de meeste percelen getroffen door "pourriture noble' of edelrot. O.a. dit laatste heeft resoluut zijn invloed op de smaak van de wijn.


De kelder: ik denk niet dat er iemand te werk gaat in deze appellatie zoals Sébastien Riffault. Het zijn "natuur" vinificaties. Zachte pneumatische persing, débourbage, alcoholische en malolactische gisting zonder toevoeging van sulfiet, geen chaptalisatie, élevage op het gistdroesem van minimaal 18 maanden, geen filtering, botteling zonder sulfiet uitgenomen voor de cuvée "Les Quarterons". De expressie van dit soort Sancerre is totaal verschillend vergeleken met de klassieke Sancerre. Je kan de smaak beschrijven als vrijer, rijker, smeuïger en boeiender.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »