Vouette et Sorbée / Bertrand Gautherot

Hélène en Bertrand Gautherot ...

Een lang verhaal! Een oude vriend, wijnfanaat, schonk mij zeer lang geleden een fles Champagne. In die periode en nog steeds, was ik geen grote fan van 'bubbels'. Koolzuurgas of CO2 laten versmelten in wijn tot een mooi geheel, zonder dat het agressief wordt, zonder dat het de wijn 'brut en hard' maakt is een moeilijke oefening.

Dank je nog steeds, beste Jan! Wij herinneren ons deze fles Fidèle'01 nog zeer goed die zondagvoormiddag bij het openen. Een half uur later was de fles leeg.

En of het toeval het wilde, enkele weken later stootte ik zowaar Bertrand Gautherot op het lijf ergens op een wijnbeurs in het Loiredal. Er stond niemand meer achter de tafel, de Champagne was helaas op. Nadien heb ik met deze mensen kennis gemaakt en gesymphatiseerd. Ze verzekerden mij dat wij de 1e flessen "Fidèle'02" mochten kopen.

Vouette et Sorbée is gelegen in de Côte des Bar, de meest zuidelijke Champagneregio, net ten noorden van Chablis. De 2 voornaamste wijngaarden zijn Vouette (calcaire kimméridgien) en boven op het plateau Sorbée (calcaire portlandien). De 5ha zijn voornamelijk aangeplant met Pinot noir en in mindere mate met Chardonnay. 2001 was effectief hun 1e jaargang met eigen champagnisatie. Voor die tijd, werden de druiven verkocht door Gautherot's vader aan de grote namen (huizen) uit de regio.

Even anecdotisch: een wijnbouwer uit de Côte des Blancs vertelde me ooit: " Ce ne sont pas des grandes maisons, ce sont plustôt des grosses maisons?!" :-) (grijns)

Terug naar V.et S.: het was niemand minder dan Anselme Sélosse die Gautherot aanspoorde om zelf te champagniseren.

Ondertussen zijn we reeds aan millésime 2011 toe. De wijnen hebben vooral gewonnen aan doortimmerdheid, rassigheid, lengte en elegantie. Biodynamische teelt sinds dag 1. De eigen koeien uit Limousin zorgen voor het compost. Uiteraard de verplichte manuele oogst. Vertikale persing (gemidd. 6 uur per persing. Het sap wordt onmiddellijk opgevangen in een lager gelegen recipient. Vervolgens wordt er gedébourbeerd, voor zover het nodig is ... Nadien wordt het sap ingekuipt in oude houten vaten van minimaal 400li. De 1e testen in géorgische amphorae zijn vandaag een feit. Verder: prise de mousse "sur lattes", dégorgement à la volée en uiteraard wordt hier geen enkele wijn gedoseerd.

De wijnen van Hélène en Bertrand Gautherot zijn ondertussen wereldwijd zeer gegeerd. Vouette et Sorbée wordt dus zelden en schaars ...

De wijnen:

  • Fidèle: 100% Pinot noir. Een assemblage van wijngaard Vouette en wijngaard Sorbée. Wijn met veel karakter, altijd gemillésimeerd. Behoorlijk mineraal en doortimmerd. Indrukwekkende wijn!
  • Blanc d'Argile: 100% Chardonnay. Wijn met veel 'ampleur', rassig fris en tegelijkertijd romig en rijp. Zinderend en mineraal. Grandioos ...
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »